Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

12/07/2011-17/07/2011

Το Φεστιβάλ Ικαρίας, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, έχει περιλάβει στους στόχους του τη μελέτη της ιστορίας του νησιού και τη διερεύνηση της λαϊκής του παράδοσης και τέχνης. Στην Ικαρία έχουν ήδη οργανωθεί με επιτυχία οι εκδηλώσεις Μύθος μετά Λόγου: διάλογοι για την ουσία και τη διαχρονική αξία του Αρχαίου Ελληνικού Μύθου (παγκόσμιο συνέδριο, 2005), Η Αρχαιολογική σκαπάνη στην Ικαρία: 70 χρόνια ανασκαφικής έρευνας και μελλοντικές προοπτικές (συνέδριο, 2006), Μύθος και Πραγματικότητα στη Σύγχρονη Ελλάδα (ημερίδα, 2007), Μυθολογία από Μαθητές για Μαθητές (2008 και 2009).

Συνεχίζοντας τη δραστηριότητά μας περί τη μυθολογία, αποφασίστηκε φέτος να οργανωθεί Σεμινάριο Μυθολογίας. Το Σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 12 ως και την Κυριακή 17 Ιουλίου 2011, θα περιλαμβάνει διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας από ιστορική, φιλολογική και αρχαιολογική άποψη, και μιαν ημερήσια εκδρομή στους τόπους του νησιού, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό, αρχαιολογικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Θα διδάξουν αλφαβητικά:
• Φάνης Κακριδής, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
• Δήμητρα Μήττα, φιλόλογος και συγγραφέας
• Pedro Olalla, ελληνιστής και συγγραφέας
• Κώστας Σουέρεφ, δρ.φ., αρχαιολόγος
• Μενέλαος Χριστόπουλος, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το κόστος συμμετοχής ορίστηκε στα 350 Ευρώ, και καλύπτει, πέρα από τη διδασκαλία, τη διαμονή, τη διατροφή, την ημερήσια εκδρομή και σχετικό ενημερωτικό φάκελο. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να καταθέσουν, ως τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2011, προκαταβολή 100 Ευρώ στο λογαριασμό του Φεστιβάλ Ικαρίας αριθμ. 785.00.2101045890 της Alpha Bank και παράλληλη αποστολή της απόδειξης κατάθεσης με το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο στο φαξ αριθμ 210-7788698.

Η οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα, αν οι δηλώσεις συμμετοχής είναι λιγότερες από είκοσι (20), να ματαιώσει το Σεμινάριο, επιστρέφοντας αμέσως την προκαταβολή στους δικαιούχους.

Σε μελλοντική επικοινωνία με τους συμμετέχοντες, θα τους αποσταλεί λεπτομερές πρόγραμμα και χώρος διεξαγωγής του Σεμιναρίου.

Καθ. Σταμάτης Βασίλαρος
Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ικαρίας

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 4, 115 28 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 7774122, Φαξ: 210 7788698
E-mail: helaca@hol.gr
Ιστότοπος: http://www.ikarianet.gr/festival-ikarias

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 350 ευρώ, ποσό που καλύπτει την παρακολούθηση όλου του προγράμματος, καθώς και πλήρη φιλοξενία ( ύπνο και φαγητό).

Το Φεστιβάλ Ικαρίας αποφάσισε για τους Ικαρίους ή μη που δεν ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν, η συμμετοχή τους μόνο στο εκπαιδευτικό σκέλος, να ανέρχεται στα 250 ευρώ.

Προθεσμία συμμετοχής 16 Μαΐου.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
12/07/2011- 17/07/2011
Ξενοδοχείο Ερωφίλη-Αρμενιστής Ικαρίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Φάνης Ι. Κακριδής

1. Νοικοκυρεύοντας τη μυθολογία : ειδολογική και χρονολογική, οριζόντια και κάθετη κατάταξη των μύθων.
2. Θεογαμίες : γενικά, και η σημαδιακή περίπτωση του Απόλλωνα
3. Αχιλλέας και Οδυσσέας : δυο ανόμοιοι Έλληνες.
4. Πράμνειος οίνος : το κρασί στη μυθολογία.

Μενέλαος Χριστόπουλος, Ο Τρωικός μυθικός κύκλος και η Ελένη

Στις μυθικές αφηγήσεις για τις αιτίες του Τρωικού πολέμου η Ελένη ορίζεται άλλοτε ως αίτιο και άλλοτε ως αφορμή. Με βάση τα δεδομένα που σώζονται στο έπος και στο δράμα, θα εξετάσουμε τις εκδοχές που καταγράφονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία για την αρχή του πολέμου καθώς και το περίφημο πρόβλημα για την ενοχή ή την αθωότητα της Ελένης σε σχέση με τον Τρωικό πόλεμο και τις συνέπειές του.

Pedro Olalla, Η γεωγραφική διάσταση του ελληνικού μύθου

Η γεωγραφία της Ελλάδας απολαμβάνει ένα μοναδικό πολιτιστικό προνόμιο: ενώ σε άλλα μέρη τα βουνά είναι μόνο βουνά και τα ποτάμια απλώς ποτάμια, στην Ελλάδα πολλοί τόποι που μπορεί σήμερα να περνούν απαρατήρητοι έχουν αποτελέσει το σκηνικό των αρχαιότερων μύθων του πολιτισμού μας. Λογοτεχνικές πηγές, αρχαιολογικά ευρήματα, χάρτες ακριβείας και συναρπαστικές εικόνες από την ελληνική φύση συντρέχουν για να μας προτείνουν μια πρωτότυπη προσέγγιση των αρχαίων ελληνικών μύθων μέσα από τους πραγματικούς τόπους που τους ενέπνευσαν.

1. Εισαγωγή στο θέμα: «Τόποι και μύθοι»
2. Τυπολογία των μυθικών τόπων: σπήλαια, βουνά, πηγές, λίμνες, άλση, νυμφαία, μαντεία και πόλεις (παρουσίαση με φωτογραφικό υλικό)
3. Λογοτεχνικές και χαρτογραφικές πηγές για τη μελέτη της γεωγραφίας των μύθων.
4. Προβολή ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Οι τόποι των Μύθων»
5. Μια πρακτική άσκηση: μελέτη της Κοιλάδας της Νέδας βάσει των αρχαίων πηγών και της επιτόπιας έρευνας (με αρχαία κείμενα, χάρτες και φωτογραφικό υλικό).
6. Προβολή ντοκιμαντέρ «Οι προολύμπιες θεότητες και ο ερχομός του Δία», σχετικού με τη μελετημένη περιοχή.
7. Συζήτηση

Κώστας Σουέρεφ, Κάθε τόπος και μύθος...

Μια περιδιάβαση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Ιόνιο, Ήπειρος, Μακεδονία) ανιχνεύοντας μύθους που συσχετίζονται κυρίως με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Δήμητρα Μήττα, Μύθοι της Αρχαίας Μακεδονίας

Μια περιδιάβαση στη Μακεδονία ανιχνεύοντας μύθους αιτιολογικούς/ιδρυτικούς διαφόρων θέσεων, μύθους που σχετίζονται με όρη και ποταμούς της περιοχής, παραδόσεις με πανελλήνια διάδοση (Τιτανομαχία, Γιγαντομαχία), κάποιες φορές με παραλλαγές και επιχώριες επιτονίσεις, παραδόσεις εγχώριες (λ.χ. για την καταγωγή του βασιλικού μακεδονικού οίκου) και επείσακτες (φρυγικές, φοινικικές), μυθολογικά στοιχεία πριν και μετά τον β’ αποικισμό, τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, ζυμώσεις και συγχωνεύσεις, στοιχεία τα οποία διαμόρφωσαν το τοπικό μυθολογικό ιδίωμα και το οποίο μετασχηματιζόταν ανάλογα με τα νέα κάθε φορά δεδομένα.

1 σχόλιο:

lWildrose είπε...

Καλά αυτά τα σεμινάρια καί γενικά
όλες οι ετήσιες εκδηλώσεις στην
ωραία Ικαρία,αλλά απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς!
Σκοπός,νομίζω τών πολιτιστικών
εκδηλώσεων είναι να φθάνει η παιδεία και στά πιό κάτω στρώματα
με σκοπό τη βελτίωση του πνευματικού τους επιπέδου!!