Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831)- Ο Μεγάλος Ηγέτης

Άρνηση μισθού

Το μήνυμα του Ιωάννη Καποδίστρια θα έπρεπε να έχει αναρτηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (Το πλήρες κείμενο στην τελευταία σελίδα του ενθέτου «Καθημερινη 7 Ημέρες»)

Το συγκλονιστικό μήνυμα του Μεγάλου Ηγέτη και Ανθρώπου Ιωάννη Καποδίστρια προς την Δ’ Εθνική Συνέλευση του Άργους στις 4 Αυγούστου 1829 όταν με Ψήφισμά της την αποφάσισε να δοθεί χορηγία (μισθός) στον Κυβερνήτη. Στην Εθνοσυνέλευση απάντησε με ένα εξαιρετικό έγγραφο μοναδικό στην πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγει:

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ’ ημών ότι εις τας παρούσας περιστάσεις εις τα δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους με τον βαθμόν του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…».

«Eφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1995/03/25031995.pdf

1 σχόλιο:

IΙωάννης Α. Μελισσείδης είπε...

Κάθε μεγάλος έτσι και ο μακαριστός κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας είχε την "αχίλλειο πτέρνα" του ή το "τρωτόν του θώρακος σημείον", αν προτιμάτε. Επρόκειτο για τον αδελφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια. Τον εμπιστευόταν ο Κυβερνήτης και πιθανόν να τον έβλεπε "προστατευτικά". Πιθανότατα αυτός ο Αυγουστίνος νάναι ο τραγικός άνθρωπος των πολιτικών παρασκηνίων της εποχής, εκείνος που οδήγησε τον όντως δεσποτικό χαραχτήρα του κυβερνήτη σε θέσεις άκρων, με αποτέλεσμα να χάσει τις πολιτικές κινήσεις, να βρεθεί αντιμέτωπος με κατεστημένα που δεν μπορούσαν να ξεριζωθούν εύκολα και να φτάσουν τα πράγματα στη δολοφονία του. Αν προστεθεί η μονομερής υπέρ της Ρωσίας τοποθέτηση του κυβερνήτη, οι ανταγωνισμοί και οι επιδιώξεις των λοιπών τότε Μεγάλων Δυνάμεων επί του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, το "μείγμα" γίνεται εκρηκτικό και θανατηφόρο. Γεγονός ότι ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διατήρησε για ένα χρόνο ταριχευμένο το νεκρό σώμα του κυβερνήτη στο Ναύπλιο,σε μια προσπάθεια να κρατήσει την εξουσία. Οι καιροί όμως τον είχαν ξεπεράσει και κάποια στιγμή φόρτωσε τη σωρό του κυβερνήτη σε ένα Ρωσικό πλοίο και έφυγε, βγαίνοντας και απ το προσκήνιο των πολιτικών πραγμάτων της εποχής. Το καλοκαίρι του 2001 βαδίσαμε στα στενά του Ναυπλίου και φτάσαμε στο σημείο της δολοφονίας του κυβερνήτη,στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Η σφαίρα είναι ακόμα "φυτεμένη" στο τοίχο της πόρτας και ο όλος χώρος, στενός και χωρίς "εξόδους διαφυγής" δείχνει ότι ο κυβερνήτης και ο φρουρός τους δεν είχαν περιθώρια "ελιγμών".Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος και...ανάψαμε ένα κερί στην όμορφη εκκλησία του ΄Αγιου Σπυρίδωνα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του δούλου του Θεού Ιωάννου Καποδίστρια, του έντιμου αλλά και αυταρχικού, δεσποτικού κυβερνήτη που νόμισε πως μπορεί με την εφαρμογή του δικού του "δέον" να υποταχθεί ο Ελληνικός χαραχτήρας.