Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ριχάρδος ο Γ΄ και Δημήτρης Ροντήρης


Η παράσταση στην Επίδαυρο του Σαμ Μέντες "Ριχάρδος ο Γ'" και η ερμηνεία του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Κέβιν Σπέισι γνωστού στο Χόλιγουντ, από τις ταινίες του «L.A. Confidential», «American Beauty» και «Superman Returns», αλλά και για την ικανότητά του να παίζει τον «κακό», έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και θαυμάσιες κριτικές.

Όμως αξίζει ο κόπος να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν και να θυμηθούμε τις θαυμάσιες παραστάσεις του Ενικού Θεάτρου για τον Ριχάρδο τον Γ’ όπως αυτή του 1939 που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Ροντήρης με την εξαιρετική ερμηνεία του Αλέξη Μινωτή στον ρόλο του Ριχάρδου Γ’ ή την παράσταση του 1960 με σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή.

Στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου υπάρχουν λεπτομέρειες της παράστασης καθώς και το πρόγραμμα που αξίζει πραγματικά τον κόπο να το ξεφυλλίσει κάποιος έστω και ηλεκτρονικά. Με την ευκαιρία αυτή παραθέτω πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Ροντήρη.

Δημήτρης Ροντήρης
(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Γεννήθηκε το 1899 στον Πειραιά. Κατ' αρχήν εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, την οποία, μετά από διετή φοίτηση, εγκατέλειψε για χάρη της νομικής του σπουδής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε το έτος 1919 ως ηθοποιός. Στη συνέχεια μετέβη στην Αυστρία, όπου και σπούδασε θέατρο, ιστορία τέχνης και αρχαία ελληνική φιλολογία. Στη συνέχεια μετέβη στο Βερολίνο παρά τον μεγάλο σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Επανήλθε στην Ελλάδα και διορίσθηκε το 1933 σκηνοθέτης στο Βασιλικό θέατρο αλλά και στο «Θέατρο Ωδείου», όπου εμφανίστηκε πρώτα ως σκηνοθέτης, με το μουσικό δράμα του Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της μάνας». Αργότερα διετέλεσε σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση κατά τους χρόνους 1946-1950 και 1953-1955. Το 1950 ίδρυσε την «Ελληνική Σκηνή» και το 1957 το «Πειραϊκό Θέατρο», επικεφαλής του οποίου έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας, όπου παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.

Σκηνοθέτησε πολλά έργα του παγκόσμιου κλασικού αλλά και νεότερου δραματολογίου, μεταξύ των οποίων 11 έργα του Σαίξπηρ καθώς και πολλές αρχαίες τραγωδίες. Η σκηνοθεσία του στην Ηλέκτρα και στον Άμλετ, τα οποία ο θίασος του Βασιλικού Θεάτρου ανέβασε το 1939 στην Αγγλία και τη Γερμανία, προκάλεσε τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές των ειδικών του χώρου. Ιδιαίτερα η παράσταση της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1949, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής αρχής της χώρας, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα. Πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1981.

Πηγές και σύνδεσμοι
• Εθνικό Θέατρο (ψηφιοποιημένο αρχείο)
• DHM Deutsches Historisches Museum Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο: Βιογραφία του Max Reinhardt (1873-1943)
• 29dytika.gr 29ΔΥΤΙΚΑ: Διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης Αιτωλοακαρνανίας
• Ντοκιμαντέρ: Δημήτρης Ροντήρης - Αφιέρωμα (προβολή) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)


Βιβλιογραφία
• Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, «Ο Δημήτρης Ροντήρης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: 1957 -1959». Στον τόμο: Ο Πειραιάς και το Δημοτικό Θέατρο: Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, 13 Απρ. 2003. Επιμ. Νίκος Αξαρλής, Κατερίνα Μπρεντάνου. Πειραιάς: Τσαμαντάκης, 2008, σσ. 46-53.



Δεν υπάρχουν σχόλια: