Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

" Τα Αχαρακτήριστα" και "Πλώρες Αόρατες" του Κώστα Γραμματικάκη

Προφάτως διάβασα τα βιβλία του γνωστού δημοσιογράφου και φίλου Κώστα Γραμματικάκη. Και τα δύο εντυπωσιακά, το κάθε ένα ξεχωριστό. Τα "Αχαρακτήριστα" εκδόθηκαν το 2007 και οι "Πλώρες Αόρατες" το 2010. Και τα δύο βιβλία διακοσμημένα με τις επιτυχημένες και πολύ αρμόζουσες στο περιεχόμενο υδατογραφίες του Κώστα Φανουράκη. Πονήματα γραμμένα και δουλεμένα με την πένα έμπειρου θεράποντα του λόγου και της γραφής.

Ο λόγος καλαίσθητος, λιτός, κατανοητός, αφθόρμητος, πηγαίος εκφρασμένος με μια θαυμάσια τεχνική μέσα από ένα εντυπωσιακά πλούσιο και περίτεχνο λεξιλόγιο με στοιχεία αρχαιοελληνικά, Κρητικού ιδιώματος, καθώς και του ιδιαίτερου ιδιώματος των θαλασσινών. Η γραφή σε πολυτονικό πλαισιώνει όμορφα την εικόνα των κειμένων.

Εικόνες από τις ομορφιές της Κρήτης, το παλιό Ηράκλειο, αναμνήσεις, περιγραφές που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Λέξεις εύηχες που τις ξαναδιαβάζεις για να μην τις ξεχάσεις, όπως "οίνον αλεξίλυπον", "γυμνιππευτής"= χωρίς σέλα, "νέους του ηλιανθούς γένους", "ελβιέλες συντετριμμένες και βρυπενθούσες", "η εξοχική Κουτουλού-Φαρί", "βοώπιδα κυρία" και τόσες άλλες που θα έπρεπε να καταγράφω για αρκετό καιρό με προσοχή ώστε να τις συμπεριλάβω όλες. Η χρήση του αγαπημένου Κρητικού ιδιώματος είναι εντυπωσιακή. Λίγοι το γνωρίζουν τόσο καλά και τόσο σωστά όσο ο συγγραφέας.

Το περιεχόμενο των κειμένων παρουσιάζει μια απίστευτη ποικιλία. Ορισμένα κείμενα θα μπορούσα να πω ότι είναι προφητικά για την σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας. Ενώ έχουν γραφτεί σε προηγούμενα χρόνια λες και γράφτηκαν σήμερα. Τόσο επίκαιρα...

Τα βιβλία αξίζει να διαβαστούν από ανθρώπους όλων των ηλικιών και ειδικά από νέους που δεν έτυχαν της γλωσσικής παιδείας παλαιοτέρων εποχών. Αξίζουν τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς γλώσσας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα Γραμματικάκη για το αξιόλογο έργο που μας προσέφερε και εύχομαι και σε επόμενα έργα σύντομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: