Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ : Διδάσκει από το Facebook Αρχαία Ελληνικά!

 Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Η αγάπη του για την αρχαία ελληνική γλώσσα και η επιθυμία του να τη διδάξει μ’ ένα κατανοητό τρόπο σε ανθρώπους που έχουν την επιθυμία να την προσεγγίσουν, δεν είχαν όμως μέχρι σήμερα τη δυνατότητα, οδήγησε τον γνωστό φιλόλογο Μανόλη Αστυρακάκη στην απόφαση να κάνει “μαθήματα” μέσα από τη σελίδα του στο “Facebook”.

“Κι εσύ καταλαβαίνεις Αρχαία Ελληνικά”, λέει ο Μανόλης Αστυρακάκης και η ιδέα του αυτή έχει ενθουσιάσει παλιούς και καινούριους “μαθητές του” οι οποίοι παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα μαθήματα που παραδίδει στη διαδικτυακή του τάξη.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με τη δημοσίευση αποσπασμάτων από την αρχαία ελληνική λογοτεχνία χωρίς μετάφραση. Η αρχή έγινε από το βιβλίο “Κύρου Ανάβασις” του Ξενοφώντα παραθέτοντας αποσπάσματα του αρχαίου κειμένου με την επεξήγηση μόνο μερικών λέξεων ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται το νόημα χωρίς τη βοήθεια μετάφρασης.

Ο ίδιος είπε στην “Π”: “Δεν τα θεωρώ μαθήματα, αλλά μια αγαπητική προσέγγιση. Θέλω να πείσω τον αναγνώστη ότι αυτά τα κείμενα είναι οικεία, είναι η δική του γλώσσα. Σαν να του βάζω ένα καθρέπτη μπροστά του και αναγνωρίζει τον εαυτό του.

Πάντα ήθελα να γίνει πράξη αυτή η ιδέα. Με βοηθάει τώρα το διαδίκτυο. Το οποίο μπορεί να γίνει ένα ωραίο και χρήσιμο εργαλείο, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση. Και φυσικά δεν παραγνωρίζω τη διασκεδαστική πλευρά του και τη δυνατότητα επικοινωνίας.

ΜΑΝ. ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ : Διδάσκει από το Facebook Αρχαία Ελληνικά!: Διδάσκει Aρχαία Ελληνικά από το facebook

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ http://www.patris.gr/articles/237278/159556

Δεν υπάρχουν σχόλια: